AMULETA OCHIULUI LUI HORUS
„Amuleta Ochiului lui Horus, sau UTCHAT, este una dintre cele mai comune, iar utilizarea sa pare sa fi fost universala in toate timpurile.
Era facuta din: aur, argint, granit, hematit, lapislazuli, portelan, lemn, etc., cu toate ca un text din Cartea Mortilor precizeaza ca aceasta amuleta trebuie facuta din lapislazuli sau din piatra mak.
Utchat este de doua feluri, unul indreptat spre stinga, iar cel de-al doilea spre dreapta.
Impreuna, cele doua reprezinta cei doi ochi ai lui Horus, dintre care, potrivit unui text antic, unul era alb, iar cel de-al doilea era negru.
Dintr-o alta perspectiva, un Utchat reprezenta Soarele, iar cel de-al doilea Luna, sau respectiv Ra si Osiris.
Dar vorbind in general, atunci cind egiptenii purtau Utchat ca o amuleta, intentia lor era de a le aduce binecuvintare, putere, vigoare, protectie, siguranta, sanatate si toate celelalte. (.,.)
In unele texte religioase, expresia meh Utchat, care s-ar traduce „umplerea Utchat-ului” este adesea folosita, iar din mai multe considerente este clar ca trebuie sa intelegem ca se refera la Soare in timpul solstitiului de vara.
Astfel, se pare ca aceasta amuleta avea menirea de a aduce celui care o purta vigoarea si sanatatea similare celor ale Soarelui in anotimpul in care acesta avea lumina cea mai puternica.
In cel de-al o suta saizeci si saptelea capitol din Cartea Mortilor, mortul trebuia sa spuna:
„Zeul Thoth a adus Utchat si a facut ca acesta sa se odihneasca dupa plecarea maretului Ra.
A fost grav afectat de furtuna, dar Thoth l-a ajutat sa se odihneasca.
Eu sunr sanatos, iar el este sanatos, iar Nebseni, zeul milei, este si el sanatos.”
Pentru ca mortul sa se bucure de toate beneficiile amuletei Utchat, obiectul trebuia sa se faca din lapislazuli si sa fie placat cu aur si sa i se aduca ofrande in timpul solstitiului de vara.
O alta amuleta trebuia facuta din jasp, iar dupa ce s-a recitat deasupra sa al o suta patruzecilea capitol, obiectul era pus pe orice parte a corpului mortului, dupa care devenea un zeu si isi lua locul in barca lui Ra. In timpul solstitiului trebuiau luminate douasprezece altare, patru pentru Ra-Temu, patru pentru Utchat, iar alte patru pentru ceilalti zei mentionati in respectivul capitol. (...) „
( Wallis Budge – Practicile Magice Egiptene – Ed. Esoteris, 2005, pp. 43-44)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu